Schilderen – een mooie manier van kunst

Schilderen – een mooie manier van kunst

“Elke kunstenaar doopt zijn penseel in zijn eigen ziel en schildert zijn eigen aard in zijn foto’s.” Een schilderij is de artistieke expressie van een schilder. Sinds het bestaan van de nomaden tot op de dag van vandaag is de schilderkunst het meest prominente onderdeel geweest van de evolutie van de mensheid.

Tegenwoordig is de omvang van de glasschilderij enorm toegenomen. Schilders zijn wereldwijd beroemd en gewaardeerd. Nu wordt het werk van beroemde schilders getoond in kunsttentoonstellingen en wordt hun werk voor miljoenen dollars verkocht. Het lijkt erop dat de rage van schilderen nooit zal eindigen. Door de jaren heen hebben we een grote variatie gezien in de vorm van schilderen.

Omgekeerde glasschilderijen

Omgekeerd glas schilderen is een kunst van het aanbrengen van verf op een stuk glas en het bekijken van de afbeelding door het glas te draaien en door het glas naar de afbeelding te kijken. Het is erg creatief en erg leuk om de creatieve instincten uit te sijpelen.

Madhubani-schilderij

Het is een traditionele volkskunstvorm die erin geslaagd is internationaal een plaats te veroveren. Het is een uitdrukking van dagelijkse ervaringen en overtuigingen en is gemaakt met de prachtige behandeling van kleur. De thema’s dagelijkse bezigheden, natuur, flora en fauna en hindoeïstische goden komen het meest naar voren. Madhubani-schilderkunst wordt gekenmerkt door het levendige en gedurfde gebruik van kleuren en traditionele geometrische patronen die het hoofdthema ondersteunen, dubbele lijnrand, sierlijke bloemmotieven, abstract-achtige figuren van goden en uitpuilende ogen en een schokkende neus van de gezichten van de figuren.

Miniatuur schilderijen

Miniatuurschilderij is een werk op muurformaat, geschilderd op het gladde oppervlak. Het is een traditionele kunststijl die zeer gedetailleerd is en ook wel “in miniatuur” wordt genoemd. Het toont de prachtige afbeeldingen die zijn geïnspireerd en ontleend aan de hindoeïstische heldendichten en mythologieën, hindoegoden, goden en godinnen en scènes aan het koninklijk hof. Het wordt afgebeeld op stukjes glas, papier, zijde en leer en wordt gewaardeerd om de prachtige weergave van rijke kleuren en oogverblindende effecten.

Patchitra Volkskunst Schilderijen

Het is een erfelijke kunst, beoefend door de familie van de schilders die gewoonlijk in de omliggende gebieden van de Jagannath-tempel wonen en behoort tot de staat. De schilderijen van Patchitra worden gekenmerkt door de toepassing van dappere contouren en glanzende weergave van kleuren.

Thangka-schilderijen

Thangka-schilderijen zijn populaire Tibetaanse schilderijen, ook wel bekend als ‘Tanka’, ‘Thanka’ of ‘Tangka’. Het haalt zijn hemelse inspiratie zwaar uit Nepalese, Chinese en Kashmiri-stijlen. Thangka-schilderijen zijn beschilderde boeddhistische spandoeken die in een klooster of een familiealtaar kunnen worden opgehangen. De meest voorkomende vorm van een Thangka is de rechtopstaande rechthoekige vorm. Een Thangka is meer dan alleen een schilderij. Het is een voorwerp van toewijding, een hulpmiddel bij spirituele oefening en een brenger van zegeningen. Het ophangen van een Thangka-schilderij wordt als gunstig beschouwd en brengt zegeningen voor het huishouden en dient als een constante herinnering aan de leer van de Boeddha over mededogen, vriendelijkheid en wijsheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *