Hoe u de juiste stroomomvormer voor u kiest

Hoe u de juiste stroomomvormer voor u kiest

WAT IS EEN STROOMINVERTER?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat elektriciteit omzet van de ene vorm naar de andere. Stroomomvormers zijn de laatste tijd populairder geworden omdat de technologie efficiënter en veel betaalbaarder is geworden.

Het meest populaire gebruik van een omvormer is het omzetten van batterij-elektriciteit in netstroom. Bijvoorbeeld het omzetten van de 12 volt gelijkstroom van uw auto-accu’s in netspanning van 240 volt wisselstroom (Australië) of 110 volt wisselstroom (VS).

Stroomomvormers maken het mogelijk elektrische apparatuur op het lichtnet te gebruiken, zelfs als er geen stopcontact is, zoals in uw auto, caravan of zelfs op uw boot!

Stroomomvormers brengen het comfort van thuis wanneer u gaat kamperen of caravan, waardoor u uw tv, koelkast of elektrisch scheerapparaat kunt gebruiken, in feite de meeste normale gemakken op het lichtnet vanuit huis.
Ook als je geen 12 volt adapter hebt, laad je je laptop op in de auto. In feite kan een omvormer een erg handige gadget zijn om gewoon in je auto te hebben voor die keren dat je een apparaat op het lichtnet moet gebruiken terwijl je niet in de buurt bent van een stopcontact.

WAAR U OP MOET ZOEKEN BIJ HET KOPEN VAN EEN STROOMINVERTER

Afgezien van het zoeken naar een goed geprijsd product van goede kwaliteit, zijn er een aantal belangrijke elementen waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van uw omvormer:

HOEVEEL VERMOGEN IS GENOEG?

Stroomomvormers zijn er in verschillende vermogenscapaciteiten, dus het is erg belangrijk om de juiste voor u te kiezen. Uw omvormer moet voldoende stroom kunnen leveren voor de apparatuur waarmee u hem wilt gebruiken.

Hier is een korte checklist:

Controleer het stroomverbruik van het apparaat dat u van stroom wilt voorzien
Sta een extra 20% gratis bord toe
Voeg het vermogen toe voor alle apparaten die u tegelijkertijd wilt gebruiken

Houd er ook rekening mee dat apparaten met inductie-elektrische motoren, zoals een elektrische zaag, bij het starten mogelijk 3 tot 7 keer het bedrijfsvermogen nodig hebben.

Het gebruik van een omvormer met een te laag vermogen kan schade toebrengen aan de omvormer of aan het apparaat dat u probeert te gebruiken, dus zorg ervoor dat u de specifieke wattage-eisen en gebruiksaanwijzingen voor de te gebruiken apparaten/gereedschappen controleert.

ZUIVERE SINE GOLF OMVORMERS

Normale netstroom staat bekend als wisselstroom (AC) en is een sinusgolfvorm zoals de zwarte lijn in de onderstaande tekening

Zuivere sinusgolf (zwart) versus gemodificeerde sinusgolf (rood)

Een typische omvormer produceert een ‘gemodificeerde sinusgolfuitgang’ zoals de rode lijn in de bovenstaande tekening. Hoewel dit voor de meeste apparaten werkt, werken lichtdimmers, boormachines met variabele snelheid, snelheidsregelaars voor naaimachines, sommige laserprinters enz. niet correct met een gemodificeerde sinusgolfomvormer.

Zuivere sinus omvormers dc-dc zijn speciaal ontworpen om een nauwkeurigere sinusgolfuitvoer te leveren en kunnen dus met deze apparaten worden gebruikt, maar zijn helaas duurder.

Neem contact op met de fabrikant van uw apparaat of diens specificaties om te bevestigen of u een conventionele omvormer kunt gebruiken of een zuivere sinusomvormer nodig heeft.

GARANTIE

Een van de geweldige dingen van elektronische apparatuur is dat er geen bewegende delen zijn (hoewel sommige modellen wel een ventilator hebben), dus u kunt een lange levensduur verwachten van een omvormer.

NORMEN

Stroomomvormers genereren gevaarlijke netspanningen, dus zorg ervoor dat het product dat u kiest, is goedgekeurd voor gebruik met uw netspanning en leverancier.

Stroomomvormers kunnen ook elektromagnetische straling genereren die kan interfereren met andere elektronische apparatuur zoals radiozenders enz. Controleer of ze voldoen aan relevante normen zoals C-Tick enz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *