Hoe te ontsnappen aan de spellen van andere mensen en zelf te winnen

Hoe te ontsnappen aan de spellen van andere mensen en zelf te winnen

Wanneer heb je voor het laatst een game gespeeld?

Misschien beoefen je een soort van sport of speel je een ander spel puur voor de lol en plezier. Dan zijn er de klassieke gezelschapsspellen – sommige herinner ik me nog van Kerstmis.

Wat het spel ook is, we verwachten dat er regels en protocollen zijn. Het spel bevat acties en consequenties, beloningen en straffen. Probeer tennis te spelen zonder deze kenmerken en het is geen tennis meer.

In het leven zijn er ook meer serieuze games. Voor veel mensen kan werk een spel lijken, met eigen regels. In zijn beroemde boek ‘Games People Play’ identificeerde Eric Berne tientallen games die in verschillende contexten worden gespeeld.

Soms worden we zo ondergedompeld in het spel dat we spelen dat we ons niet langer bewust zijn dat het een spel is. We worden dan gevangen gehouden door zijn regels.

Hier zijn drie typische voorbeelden.

1. Doe mee met de punten

Dit is het spel dat we spelen als we op anderen vertrouwen voor ons tempo en onze richting. Elke stap op de weg is voorschrijvend, een kleine sprong op een vooraf bepaald pad. Het is eenrichtingsverkeer en de volgorde ligt vast. We bewegen door te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het enige patroon dat we kunnen zien is door achteruit te kijken.

2. Slangen en ladders

Dit is het spel van willekeurige kansen en rampen. De worp van de dobbelsteen bepaalt of we een ladder opgaan of van een slang af glijden. Het is mogelijk om te winnen door de finish te halen en het is deze kennis die ervoor zorgt dat we blijven concurreren. Winnen hangt af van geluk en we proberen ons geluk te vergroten met toverwoorden tot dobbelstenen, charmes en bijgeloof. Maar diep van binnen weten we dat het geen verschil maakt. Het leven in dit spel is een loterij.

3. Monopolie

Dit spel lijkt op dit moment bijzonder relevant met de nadruk op geld, eigendom en de bank. Succes is deels te danken aan de worp van de dobbelstenen, maar ook aan een zekere mate van vaardigheid. We proberen de toekomst te voorspellen, zodat we de beste koop- en bestedingsbeslissingen kunnen nemen. We bestuderen de wetten zodat we al onze mogelijkheden kennen en anderen ter verantwoording kunnen roepen. Er zal een winnaar zijn, maar er zullen onderweg meer verliezers zijn. Het spel toont de escape room den haag kwetsbaarheid van onze voorspellingen.

Dit zijn maar spelletjes, maar we kunnen er zo in opgaan dat we onszelf erin verliezen. We kunnen vermoeid en gefrustreerd raken. Het is het glibberige pad naar stress, overweldiging en burn-out.

Onthoud dat wanneer je een spel speelt, er altijd een deel van jou buiten het spel blijft. Het is dit kerndeel van jou dat je vrijheid biedt. Je kunt mentaal uit het spel stappen om te kiezen of je door wilt gaan of niet.

Vaak merkt iemand tijdens coaching dat het zelfbewustzijn op dit punt naar voren springt en betere beslissingen worden genomen.

Met dit nieuwe bewustzijn kun je ervoor kiezen om jezelf op te laden voor outdoor escape room den haag verder spel of je kunt jezelf inspireren om een ‚Äč‚Äčeigen spel te winnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *